Nieuws: Maarten ’t Hart wint J.M.A. Biesheuvelprijs

Maarten ’t Hart heeft afgelopen zondag de derde editie van de J.M.A. Biesheuvelprijs gewonnen. Hij kreeg deze prijs voor zijn boek “De Moeder van Ikabod”. De prijs wordt uitgereikt aan de schrijver van de beste bundel met korte verhalen.

Het korte verhaal

De jury roemde het boek vanwege het “aanstekelijke schrijfplezier” en de “ongeëvenaarde stijl” van Maarten ’t Hart. Behalve ’t Hart waren ook A.H.J. Dautzenberg, Bertram Koeleman, A.N. Ryst en Kira Wuck genomineerd. Maarten ’t Hart kreeg ruim 5000 euro mee als prijzengeld, een bedrag dat via crowdfunding werd opgehaald (wat in het literaire veld trouwens vrij uniek is).

De prijs is vernoemd naar de schrijver J.M.A. Biesheuvel, de Nederlandse meester van het korte verhaal. Biesheuvel debuteerde in 1972 met de bundel “In de bovenkooi”. Biesheuvel beheerst vele verteltechnieken, waarin de lezer vaak op het verkeerde been wordt gezet.

Van moestuin tot Bach

Maarten ’t Hart heeft vele publicaties op zijn naam staan. Net als Biesheuvel komt ’t Hart uit een gereformeerd gezin. Zijn doorbraak kwam in 1978 met de roman “Een vlucht regenwulpen”. Net als zijn latere werken bevat deze roman veel autobiografische elementen die verwijzen naar zijn jeugd, zijn opleiding en liefde voor klassieke muziek en literatuur.

Een latere generatie kan hem behalve de boekenlijst op de middelbare school ook kennen van televisie, waarin hij de kijker meeneemt in zijn moestuin en daar op geheel eigen wijze over vertelt. Ook schuift ’t Hart regelmatig aan bij Podium Witteman, waar hij met passie over Bach vertelt.

Eerder schreef ik een ode aan Bieheuvel, aan zijn verhaal “Brommer op Zee” en aan diens ontroerende bundel “Brief aan vader”.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *