Nieuws: Ophef rondom moordwapen Fortuyn in Rijksmuseum

Gisteren pakten divere media uit met koppen als “Moordwapen Fortuyn al vijf jaar in Rijksmuseum”. Wim Pijbes, de voormalige directeur van het Rijksmuseum, had namelijk in een interview met het tijdschrift “Quote” verteld, dat het wapen waarmee Folkert van der G. Fortuyn neerschoot, enkele jaren geleden in de collectie van het Rijksmuseum is opgenomen.

Bewaren

Volgens de NOS wilde het Rijksmuseum het wapen bewaren voor het nageslacht. Dit is niet het eerste wapen in de collectie dat voor een politieke moord werd gebruikt. Het zwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt in 1619 werd vermoord, maakt bijvoorbeeld ook in de collectie. “We hebben er uitdrukkelijk bij gezegd dat er voorlopig geen enkele wens is om het te exposeren”, zei Pijbes in het interview. “Het pistool ligt nu in het depot.”

In het jaarverslag van het Rijksmuseum van 2012 valt te lezen dat het Rijksmuseum in dat jaar aan de collectie werd toegevoegd.

Geen persbericht

Om ophef te voorkomen werd destijds geen persbericht verstuurd. In de jaarverslagen is wel terug te vinden dat het wapen in 2012 in de collectie werd opgenomen. Het moordwapen is niet aangekocht door het Rijksmuseum, maar werd door het Openbaar Ministerie gedoneerd. “Het was al bekend dat we het wilden verwerven en twee jaar later heeft de overdracht plaatsgevonden,” liet het museum weten, in reactie op het interview. “Wat ons betreft is dat geen nieuws.”

Erfgoedverhaal

Het is best voor te stellen dat over enkele decennia de behoefte ontstaat het verhaal omtrent de moord op Fortuyn door te geven aan een nieuwe generatie. Het past dan ook in de traditie van het Rijksmuseum, al was niet iedereen het daar mee eens. Vreemd dat de kranten nu pas over het moordwapen koppen, terwijl al enkele jaren bekend is dat het Rijksmuseum deze in de collectie wilde opnemen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *